27 Nisan 2010 Salı

Enerji Bakanlığına Bağlı Kurum ve Şirketlerde Çalışan Kapsam Dışı Personel ile İlgili Kanun Tasarısı

Başlangıçta söylenti olan bu tasarı, bir süre sonra ilgili arkadaşlarımızın emeği sayesinde gün yüzüne çıktı ve memurlar.net te yayınlandı.

Memurlar.net'te belgeyi yayınlayan arkadaş, belgeyi okumamış. Başlık şu; TEDAŞ'taki kapsam dışı işçilerin sözleşmeli pozisyonlara atanması için kanun tasarı taslağı hazırlandı
Halbuki sadece TEDAŞ değil, Enerji Bakanlığına bağlı (yada geçmişte bağlı olan) şirket ve kurumlar tektek sayılmış. Ayrıca sözleşmeli memur yapılmak istenen çalışanlar da işçiler değil kapsam dışı personel. Yani hukuki bir engel olmadığı halde toplu iş sözleşmelerinden yıllardır faydalandırılmayan biz garibanlar.

Bu yasa tasarısına bel bağlamış bulunuyoruz. Çünkü kesin çözüm olacak ve 2005 sonrası girenler de faydalanabilecek. Fakat Anayasa tartışmaları ve tamamen şişmiş Meclis gündemini düşünürsek bu tasarı uzun zaman sonra ancak gündeme gelebilir. Yeşilırmak, Çoruh ve Osmangazi yakında devir olacak. Devirden sonra bu yasa çıkarsa, devir olan şirketlerdeki personel yaralanamayacak (Başkent, Meram da dahil ve tasarı kanunlaşana kadar devir olacak diğer şirketlerdeki personel dahil). Yasa metnindeki bir cümleden böyle anlıyoruz.

Kısaca yasa tasarısı geç kaldı. Biz faydalanamayacağız. Belki tasarı yasalaşırken, yasa metninde uygun bir değişiklik yaparlarsa faydalanabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder